Met een diploma Social Work op zak, ben ik ruim 15 jaar geleden gestart in de uitvoering van de zorg. Na het behalen van mijn diploma als Pedagoog heb ik verschillende functies bekleed zoals opvoedondersteuner en systeemgericht behandelaar. De zorg heb ik van binnen en van buiten gezien als sociotherapeut bij een specialistisch detacheringsbureau. Van Justitie naar de psychiatrie en veel daar tussen in. Uiteindelijk ben ik het management ingestapt. Mijn laatste functie in loondienst heb ik ingevuld met de functie van regiomanager van een grote zorgorganisatie. In 2020 heb ik mijn master in Management, Cultuur en Organisatie (MA) behaald met een specialisatie op zorg en welzijn. In 2021 heb ik de opleiding tot docent meditatie afgerond en heb ik besloten om als zelfstandig ondernemer te gaan werken.
Het is voelbaar hoe mensen uit verschillende lagen in het sociale domein aan het zoeken zijn naar het behoud van vitaliteit. Een (te) hoog ziekteverzuim, flink verloop van medewerkers in teams of een beleving van zeer hoge werkdruk. Nou weten we ook dat de (bureaucratische) wet- en regelgeving voor een verhoogde regeldruk en administratieve last kunnen zorgen in het zorg- en welzijnslandschap. Taken die als nevenactiviteiten kunnen worden ervaren door medewerkers wat hen verwijderd van de essentie waarom zij het werk willen doen..Mensen helpen.
De sociale sector is de plek is om zingeving te ervaren in het werk, en waar je geconfronteerd wordt met het leed van de ander. En dat doet iets met de mens als medewerker. De redders staan op en voelen een verantwoordelijkheid om de ander verder te helpen. Geregeld gaat dat ten koste van het persoonlijk welzijn. Toch op je vrije dag bereikbaar zijn voor collega of client, uurtje langer door werken dan dat je energie of persoonlijke agenda eigenlijk toelaat. Te weinig ruimte nemen om de batterij echt op te laden. Op den duur gaat het knellen. De intensiteit van het werk lijkt dan de oorzaak, terwijl het veel vaker gaat over organisatie van het werk en alle andere rollen wat de beleving zo beïnvloedt.
In het thema vitaliteit kruisen voor mij veel persoonlijke raakvlakken. De weg die ik zelf heb afgelegd om de balans te vinden tussen alle verschillende rollen bijvoorbeeld. Mijn kennis en ervaring als manager, als medewerker in het primaire proces en mijn opleiding als meditatiedocent. Mensen helpen om vanuit het thema vitaliteit, gezonde keuzes te maken voelt als een missie.
Wanneer je leert dat in het leven ‘nee’ ook een antwoord is, krijgt ‘ ja’ ook ineens meer lading. En dan ontstaat er meer ruimte om te genieten van het moois om je heen en je af te sluiten voor dat wat je naar beneden trekt. En (ook) in het werkende leven ligt daar productiviteit en effectiviteit èn vitaliteit!
Opgegroeid in Eindhoven, daarna van Amsterdam genoten en inmiddels door de liefde in het mooie Huizen beland. Ik ben getrouwd en heb twee (prachtige) kinderen en een hond. Als werkende (en studerende) moeder weet ik als geen ander hoe ingewikkeld het is om in alle drukte ook goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest en ik heb aan den levende lijve ervaren dat het hard werken is om te blijven investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd heb ik ook ervaren wat het oplevert om dit wel te doen. Voor mij was meditatie de sleutel. Hierdoor leerde ik dat mijn snelle en volle hoofd tot magische dingen in staat was als ik de eeuwige controle maar wat meer los liet.
Loslaten helpt mij om hele bewuste keuzes te maken wat ik wil vasthouden. Mijn kinderen, mijn man, mijn familie en een paar speciale vrienden. Als je alles afpelt is dat wat er echt toedoet vaak op één hand te tellen. Wanneer je door los te laten, bewust dat vast kan houden waar voor jouw liefde en tevredenheid is, dan ben je een grote bofkont.